Boven-Commewijne met de Tempati-kreek (Lavaux 1771)
Tempati-opstanden De hele 18-de eeuw was er verzet van de tot slaafgemaakten op individuele plantages. In 1757 veranderde dat toen de slaafgemaakten van 7 plantages helemaal aan de bovenloop van de Commewijne, aan de Tempati-kreek, gezamenlijk in opstand kwamen. Zij vielen een militaire post aan en verwondde een legerofficier en directeur Bruyere van de plantage De Vreede (ook La Paix) aan de Tempati. Ondanks vele expedities van de planters tegen de 'weglopers' moest het hele gebied bovenstrooms van de plantage Oranibo (zie kaart Lavaux 1771) worden opgegeven. De weglopers verlieten de Tempati om zich aan te sluiten bij de groep weglopers achter plantage Auca aan de Surinamerivier. Gezamenlijk overvielen zij daar met succes de plantage Palmeneribo. De leider van de aanval, Boston van Tempati liet een briefje achter voor het gezag waarin hij aangaf wel over vrede te willen onderhandelen.
Vrede met de Aucaners Toen de Aucaners ook aanvallen uitvoerden op de plantages Onoribo en Jukemombo besloot het Hof van Politie dat gesprekken gevoerd moesten worden met de Marrons. In 1760 werd een eerste vredesverdrag tussen de Marrons en de Sociëteit van Suriname gesloten: het Aucaanse vredesverdrag.
Het verdrag bepaalde dat de Aucaners die op dat moment in hun dorpen woonden vrije burgers werden, maar ook data zij andere weglopers zondermeer moesten overleveren aan het gezag. Daarnaast kregen zij regelmatig goederen van de overheid (waaronder wapens en buskruit) die de Marrons noodzakelijk vonden om in het bos te overleven.
Meer vredesverdragen Na bemiddeling door de Aucaners sloot de overheid nog met twee andere groepen van Marrons een soortgelijk vredesverdrag. In 1762 werd er vrede gesloten met de Saramcca-Marrons. Een kleinere groep, de Matawai, tekende hun vredesverdrag in 1769. De 'gepacificeerde' Marrons trokken naar nieuwe gebieden, waar zij nu nog wonen.
Met de Boni's werd geen vrede gesloten, de overheid dacht de groepen bij de Cottica wel te kunnen inrekenen. Maar dat viel tegen... Zie de Boni-oorlogen.