Vredesverdragen met Marrons

tempati
Boven-Commewijne met de Tempati-kreek (Lavaux 1771)

Vrede met de Aucaners Toen de Aucaners ook aanvallen uitvoerden op de plantages Onoribo en Jukemombo besloot het Hof van Politie dat gesprekken gevoerd moesten worden met de Marrons. In 1760 werd een eerste vredesverdrag tussen de Marrons en de Sociëteit van Suriname gesloten: het Aucaanse vredesverdrag.

vredesverdrag

Het verdrag bepaalde dat de Aucaners die op dat moment in hun dorpen woonden vrije burgers werden, maar ook data zij andere weglopers zondermeer moesten overleveren aan het gezag. Daarnaast kregen zij regelmatig goederen van de overheid (waaronder wapens en buskruit) die de Marrons noodzakelijk vonden om in het bos te overleven.

Meer vredesverdragen Na bemiddeling door de Aucaners sloot de overheid nog met twee andere groepen van Marrons een soortgelijk vredesverdrag. In 1762 werd er vrede gesloten met de Saramcca-Marrons. Een kleinere groep, de Matawai, tekende hun vredesverdrag in 1769. De 'gepacificeerde' Marrons trokken naar nieuwe gebieden, waar zij nu nog wonen.

stammen

Met de Boni's werd geen vrede gesloten, de overheid dacht de groepen bij de Cottica wel te kunnen inrekenen. Maar dat viel tegen... Zie de Boni-oorlogen.