Nieuws

Verkoop van een slavin door P.J. Benoit (1839)

Ingediend door Songline op wo, 08/21/2024 - 12:34

Verkoop van een slavin

Verkoop van een slavin. 1839. Uit Reis naar Suriname door P.J. Benoit.

In 2023 verscheen er een facsimile-editie van Reis naar Suriname door P.J. Benoit, bezorgd en ingeleid door Carl Haarnack en Garrelt Verhoeven. De auteurs onderzochten wie deze slavin zou kunnen zijn met haar twee jonge kinderen, ook omdat Benoit over deze verkoping had geschreven. Een goede vriend van Benoit was van plan om met een creoolse te trouwen en haar dan vrij te kopen. Hij had al een kind van haar en een tweede was onderweg. Maar toen hij vrij plotseling overleed ging dat niet door en werden de bezittingen van de vriend, waaronder de slavin en haar inmiddels twee kinderen bij opbod verkocht. Benoit schreef dat hij en anderen aanwezigen hun tranen moesten wegslikken bij de wetenschap dat de creoolse haar toekomst als vrijgemaakte vrouw zag verdampen en weer als slavin werd verkocht. De bezorgers hebben wel een vermoeden geuit over de identiteit van de slavin: waarschijnlijk gaat het om de 20-jarige Susanna van de plantage Kweekhoven, met haar dochters. Haar overleden toekomstige echtgenoot was mogelijk Nicolaas Lemmers, iemand uit een voorname Antwerpse familie, de stad waar ook Pierre Benoit vandaan kwam. 

 

Bijlhout en Bakkeljauw gepresenteerd in Paramaribo

Ingediend door JanSprenger op do, 11/02/2023 - 14:05
tori oso

Op woensdag 18 oktober 2023 heeft Iman Sprenger zijn roman Bijlhout en Bakkeljauw gepresenteerd op een bijeenkomst van Schrijversgroep'77 in Tori Oso aan de Fred Derbystraat in Paramaribo. In kort bestek vertelde de auteur iets over zijn binding met Suriname en hoe hij eind '70-er jaren met vrienden een stukje grond huurde aan de Surinamerivier ter hoogte van de voormalige plantage Boxel. Meer dan 30 jaar later kwam hij erachter dat zijn voorouders - 7 generaties eerder - de eigenaren waren geweest van precies deze plantage. Zij bezaten een rederij, tientallen plantages waaronder Boxel en een onbekend aantal tot slaafgemaakten. Met die wetenschap ging hij in 2019 terug naar Suriname om met nazaten van tot slaafgemaakten te spreken over hun werk en leven op de plantages, toen en nu. Die gesprekken vormden de inspiratie voor zijn roman.

Bekijk interview met Iman Sprenger op Apintie-tv

Bijlhout en Bakkeljauw gepubliceerd in Spui25

Ingediend door JanSprenger op do, 05/19/2022 - 14:04
panel

Op 18 mei 2022 is de roman Bijlhout en Bakkeljauw van Iman Sprenger gepresenteerd in een drukbezocht SPUI25 te Amsterdam. Na een inleidend gesprek met de auteur en een voordracht van het gedicht Er is één grote verrader van de Surinaamse dichter Vene (R.R. Venetiaan, ex-president) spraken Urwin Vyent (directeur Ninsee), John Schluter (zelfstandig onderzoeker) en Iman Sprenger (auteur) onder leiding van moderator Lisanne Snelders (Brainwash) over de roman en over ongelijkheid tussen nazaten van tot slaafgemaakten en nazaten van plantage-eigenaren, over schaamte , schuld en doorwerking van het slavernijverleden tot op de dag van vandaag. De bijeenkomst werd afgesloten met Surinaamse hapjes en drankjes.

De presentatie is nog te zien op de site van Spui25: presentatie Bijlhout en Bakkeljauw

Lees de recensie uit de PZC van 5 augustus 2022.

Bekijk het boek.